Vilka vänder sig den här hemsidan till, enligt mig (redaktören)?

Sidan vänder sig till nybörjare i arbetslivet, som har fått jobb och är glada för det. Men som troligen upptäcker medaljens baksida rätt snart, och behöver tips om hur man kan snacka ihop sig.
Sidan vänder sig till de slitna som har jobbat länge och som inte tror sig om att kunna förändra något men som ibland säger ”vi borde kunna hålla ihop bättre”.
Sidan vänder sig till personer som engagerar sig och blir fackligt aktiva. Då ska berättelserna här kunna ge tankar om att utveckla och använda kollektiv styrka, något som jag tycker ofta saknas i de fackliga utbildningarna.
Sidan vänder sig till erfarna fackliga aktivister. Vi behöver påminnas om underifrån-perspektivet och vi har nytta av erfarenhetsutbyte arbetsplatser emellan. En del av berättelserna handlar om avancerade fackliga strider.

Sidan kan förstås också användas som bredvidläsning och inspiration i samband med fackliga och politiska studier och diskussioner.

Förhoppningsvis är det roligt och uppmuntrande att ta del av dessa historier från olika arbetsplatser. Det är inte spekulationer om hur det borde vara, utan sådant som faktiskt har hänt. Den gemensamma nämnaren är erfarenheter av att försöka använda och utveckla kollektiv styrka på sin arbetsplats. Personerna som berättar har olika bakgrund och olika syn på andra fackliga och politiska frågor.

Kategorin 1 Hopsnackat är bra att börja med. De berättelserna finns också som ljudfiler.

Vill du hitta en särskilt KORT berättelse, så kan du söka på etiketten Kort.

Kategorin Pekpinnar innehåller sammanfattade erfarenheter. Pekpinnarna är skrivna av redaktören (mig) om inget annat anges.

Behöver vi snacka ihop oss?

Kan arbetsgivarna öka vår arbetstakt, sänka våra inkomster, få oss att sitta vid telefonen och vänta på att få komma springande, då gör de det. Kan de tjäna pengar på att försämra arbetsvillkor, arbetsmiljö och säkerhet, då gör de det. Så är det i allt fler branscher. Det handlar sällan om onda chefer, även om konflikterna ofta utspelas mellan arbetarna och de arbetsledare/chefer som finns på plats. Det handlar om vinstjakt och ekonomiskt tvång: Tillåts försämringar på några arbetsplatser, då tvingas andra ner i samma skruv.

– Det spelar ingen roll om jag säger ifrån.
– Säger jag nej till den där försämringen så ringer dom inte in mig igen.
– Inte fan gör det nån skillnad om jag vägrar jobba övertid.

Sanna repliker, tyvärr. Men testa att byta ut jag mot vi i de där meningarna. Testa att byta ut jag mot alla. Då stämmer replikerna inte längre. Det vi gör tillsammans spelar roll.

Gör det! Spela roll.

/Frances Tuuloskorpi

Tack Martina Engman för hjälp med sidan!